A levegőből egyenesen a véráramba.


A szennyezett levegő emberre gyakorolt hatása

 

A WHO 2016-os felmérése szerint a Föld lakosságának 92 százaléka él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket.

A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma mint a globális felmelegedés, hiszen a szmog komoly egészségügyi kockázatot jelent az emberi szervezet számára.

A levegőből egyenesen a véráramba

A levegőben szálló, például a járművek által kibocsátott gázok belélegezve a tüdőbe, majd onnan a vérkeringésbe és a szívbe jutnak, ahol növelik a szívroham és a szélütés kialakulásának a kockázatát.

A Brit Szív alapítvány kutatói első alkalommal követték végig, mi történik, ha az emberek belélegzik ezeket a láthatatlan szennyeződéseket. Megfigyelték, hogy azok miként haladnak át a tüdőn és jutnak a véráramba.

3 hónapig kimutathatók a vérben

A nanorészecskék 15 perc alatt képesek a tüdőből a vérkeringésbe vándorolni, és még három hónappal később is észlelhetőek. A legaggasztóbb az, hogy ezek a szennyeződések gyakran felhalmozódnak a vérerek belsejében növekvő zsíros lerakódásokban (az un. plakkokban), és tovább növelik a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát, különösen a már szívkoszorúér betegségben szenvedőknél.

“Kétségtelen, hogy a légszennyezés halált okozó tényező. Ha a reaktív részecskék, mint amilyenek a szennyezett levegőben is vannak, a test érzékeny részeibe kerülnek, akkor még kis mennyiségű részecske is komoly következményekkel járhat” – mondta Mark Miller, a tanulmányt vezető Edinburgh-i Egyetem kutatója.

Hogyan védekezhetünk

A legjelentősebb légszennyezést okozó tényezők közé tartoznak az autók károsanyag-kibocsátása, a háztartási hulladékégetés, a széntüzelésű erőművek és az ipari tevékenységek. A tanulmány a károsanyag-kibocsátás globális csökkentésének fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen az egész emberiséget érintő légszennyezés elől nem lehet elmenekülni.

Jelentősebb szmog esetén annyit tehetünk, hogy korlátozzuk a szabadban való tartózkodás idejét, hogy minél kevesebb káros anyagot lélegezzünk be, a nagyvárosokban kerékpározók pedig védőmaszk viselésével védekezhetnek.

 

A cikket írta:

Arató Péter
marketing vezető

 

 

ClearRentÉletmód

levegőszennyezettségtisztaságTisztaságvédelemTisztaságvédelmi Program

Vélemény, hozzászólás?