Higiénikus környezet

Az összefüggés a higiénikus környezet és a megfelelő szennyfogók között egyértelmű. Hiszen ha a port, sarat, biológiai eredetű szennyeződéseket felfogjuk a belépés előtt, akkor azok nem terjednek szét az épületen belül. Természetesen a levegőben lévő por és a rajta megtapadó vírusok mennyiségét nem redukálhatjuk nullára, de a megfelelő prevenciós eszközökkel minimalizálhatjuk a mennyiségét, és ez által az így kialakuló problémák lehetőségét is nagyban csökkenthetjük.

Új kutatás látott napvilágot az SARS-CoV-2 terjedésének folyamatáról.

A SARS-CoV-2, új koronavírussal fertőzött személyektől akár négy méterre (ez 6-7 lépés távolság) is eljuthat a levegőben a kórokozó egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint – írta az IFL Science.

A vírus terjedése

A vírus terjedési módjainak feltárása a Centers for Disease Control and Prevention szerint elsődleges fontosságú, hogy a lehető leghatékonyabban léphessünk fel a járvány ellen.

Azt eddig is tudtuk, hogy főleg érintkezés útján adható át a vírus, illetve szintén kockázati tényezőnek minősül, ha valaki szennyezett kézzel megérinti az arcát, száját, szemét vagy orrát.

Az új típusú koronavírus terjedését azonban még jobban segíti az a tulajdonsága, hogy sikeresen megtapad és sokáig életképes marad különböző felületeken, többek között a szennyezett cipőtalpakon is. Ilyen módon könnyedén eljuthat korábban nem fertőzött területekre és szakértők szerint észrevétlen terjedhet tovább.

A kutatás során egy kórházban vizsgálták a fertőzött és nem fertőzött területek levegőjét, illetve a kórtermek és az egész kórház különböző részeit, többek között a padlót, ahol rengeteg vírust találtak.

Ezen jelenség hátterében a szakértők szerint az áll, hogy a gravitáció hatása miatt a vírust tartalmazó aeroszol cseppek a földre esnek. Itt rátapadtak az egészségügyi dolgozók cipőire, akik más kórtermekbe átsétálva magukkal viszik a vírusokat. Ezt az állítást alátámasztja az is, hogy olyan területeken is nagymértékű SARS-CoV-2-szennyeződést mutattak ki, ahol bizonyítottan nem fordultak meg koronavírusos betegek, illetve a dolgozók cipőit átvizsgálta szintén megtalálták a vírust.

Nemzetközi ajánlás

A CDC határozottan azt ajánlja, hogy az emberek fertőtlenítsék a cipőik talpát a bejáratokban és az áthaladó pontokon.

Ebből a kutatásból is látható, hogy mekkora jelentősége van a cipőtalpakra ragadt szennyeződések és a benne található kórokozók letisztításának mind a bejáratokban, mind pedig a kritikus áthaladási pontokon.