Irodaházak bejáratainak tervezési hibái 3. rész


3. rész

Egy épületbe kívülről befelé haladva a szennyfogók különböző szennyeződéseket távolítanak el. Ez a felosztás szintén sok esetben hiányzik az irodaházak bejárataiból.


1. Elsődleges zóna: funkciója a nagyobb méretű szilárd szennyeződések, illetve a téli és esős időszakban a latyak és sár eltávolítása. Optimális esetben a tisztítási folyamat már az épület előtt elkezdődik, ez a feladat tehát a kültéri szennyfogóké. A kavicsok, a rágógumi, a talpakba keményedett sár leginkább kefés szerkezetű, vagy erős kaparó hatású, durva felületű lábtörlőkkel távolítható el, amik jelentős szennytároló kapacitással rendelkeznek. Használható anyagok: kefe, vagy gumi járófelületű alumíniumsínes szennyfogók, műanyagból készült moduláris, vagy kuszáltszálas lábtörlők.

2. Másodlagos zóna: feladata a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése. Ideális esetben ez a szélfogóban, vagy a forgóajtóban valósul meg, ide tehát vegyes szálösszetételű szennyfogók telepítése javasolt, melyek kaparó és nedvszívó hatással egyaránt bírnak. Használható anyagok: kefe, gumi, vagy textil járófelülettel vegyesen szerelt alumíniumsínes szennyfogók, textilbetétes műanyag, vagy vegyes szálösszetételű textil lábtörlők.

3. Harmadlagos zóna: a szennyfogó rendszer zárása beltéren valósul meg, feladata a nedvesség maradéktalan eltüntetése. A zónába egyértelműen magas nedvszívó és tároló képességű lábtörlők kerülhetnek, hogy megelőzhetők legyenek az elcsúszásból eredő balesetek. A nedvszívás mellett főszerepet kap a dekoráció, amit számos színes textil felület és egyedileg nyomtatott / logózott lábtörlő szőnyeg segíthet. Használható anyagok: nedvszívó és logózott textil járófelületű alumíniumsínes szennyfogók beépítve, vagy ugyan ezek a textilek burkolatra leterítve.

A zónaszemlélet nélküli bejáratokban szintén megjelennek az utólagosan elhelyezett lábtörlők, melyek már ránézésre sem lesznek hatékonyak egy több ezer főt foglalkoztató irodaházban:

 

Folytatjuk …

A cikk írója:

Pokorni Flóra

értékesítési
szaktanácsadó

ClearRentSzennyfogó szőnyegTisztaságvédelmi Program

fenntartható tisztaságirodaháztisztaságTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?