Környezettudatosság

Általános tapasztalat, hogy az épületekben, legyen szó akár az otthonunkról, akár az irodáról ahol dolgozunk, a legtöbb takarítást a padlón kell elvégezni. A feltakarított szennyeződések közel 80%-a innen származik, ami szinte teljes egészében a cipőtalpakon és kerekeken kerül be az épületbe. A behordott szennyeződés nem áll meg az ajtóban – száradást követően mikroszkopikus méretű por formájában az épület teljes belső területén szétterjed és lerakódik.

Jogos tehát a kérdés: milyen módon lehet csökkenteni a belső terekbe kerülő kosz mennyiségét?

A jelenben elérhető legjobb válasz igen egyszerű: megfelelő szennyfogó rendszerekkel.

Olyan eszközök alkalmazása, melyek a bejáratokban igyekeznek megfogni a szennyeződéseket, egyáltalán nem újdonság: már az ókorban, a simára csiszolt mozaikokkal kirakott villák világában is alkalmaztak a bejáratok előtt egy-egy durvább felszínű követ, mely lábtörlő kőként funkcionált. A legdíszesebb házakban még logózott szennyfogót is használtak – eltérő színű kövekből kirakott felirattal köszöntötték vendégeiket. A köveket később növényi anyagok váltották fel, napjainkban pedig rengeteg féle különböző anyag közül válogathat az, aki szennyfogót szeretne a bejáratába telepíteni.

Az otthoni bejárattal viszonylag könnyű a helyzet, ide elegendő valamilyen jobb minőségű lábtörlőt választani. Az otthon tisztaságára általában mindenki vigyáz, így itt valóban elegendők a lábtörlők, melyek, ahogy nevük is mutatja, akkor képesek a szennyeződések letisztítására, ha a lábunkat aktívan megtöröljük bennük.

Nehezebb eset, ha nem a lakásunk, hanem bármilyen nagyobb forgalmú épület tisztaságát szeretnénk jobban megőrizni. A közületekbe érkezők nem szoktak a bejáratokban megállni lábat törölni, így ide professzionálisabb szennyfogó rendszerre van szükség, ami képes arra is, hogy észrevétlenül az áthaladás rövid ideje alatt, menet közben tisztítsa meg a talpakat.

A Cleartex Kft. több, mint 25 éve foglalkozik szennyfogó rendszerekkel, ezalatt az idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk a témában, szakmai adatokat elemeztünk és saját felméréseket végeztünk. Ezek alapján kijelenthető, hogy egy jól felépített szennyfogó rendszer, az épületbe áramló szennyeződések több, mint 90%-át képes a bejáratokban megfogni. Ez hatalmas szám, érdemes tehát a szennyfogókkal foglalkoznia annak, aki forgalmasabb épületeket tervez, épít, üzemeltet, vagy használ.

Mitől fog jól működni egy szennyfogó rendszer, hogyan segít a kialakításban a Cleartex?

Bejáratok szakszerű felmérése

A valóban hatékony szennyfogó zóna kialakítása a tervezésnél kezdődik. Legyen szó új épületről, vagy meglévő átalakításáról, minden esetben szükséges megtervezni az adott épületben legjobban alkalmazható szennyfogó rendszereket. Ennek első lépése a bejáratok felmérése.

A felmérés főbb kérdései:

 • hány bejárat van?
 • milyenek a bejáratok adottságai?
 • hány fős napi forgalom várható az egyes bejáratokban?
 • honnan érkezik a fő forgalom?
 • milyen típusú forgalom lesz?
 • hol helyezkedik el az épület?
 • milyen fajta szennyeződésekre számíthatunk a bejáratokban?
 • milyen az épület alaprajza?
 • mekkora az épület alapterülete?

Ez a már meglévő épületeknél kiegészül az alábbiakkal:

 • milyen mennyiségű és minőségű szennyfogó szőnyegekkel rendelkeznek jelenleg?
 • aktuálisan milyen mértékben fordítanak figyelmet a prevencióra?
 • milyen a takarító személyzet alkalmazott eszközei, gépesítése, takarítási terve?
 • mik a takarítás alkalmazott technológiái?
 • mik a fertőtlenítés alkalmazható technológiái?

A felmérés főbb részeit elvégezzük az épületen belüli átszennyeződési pontokon is, pl. átjáró üzemterületre, garázs feljáró, raktárak, teraszok stb.

Ezen adatok birtokában szaktanácsadóink már ki tudnak alakítani egy pontos képet az épületről és olyan megoldás javaslatokkal tudnak szolgálni, melyek a leghatékonyabban szolgálják a prevenciót, azaz a szennyeződések bejáratban történő minél alaposabb letisztítását. Ezzel pedig megtesszük az első lépéseket a higiénikus belső környezet eléréséért és megtartásáért, aminek fontosságára a COVID 19 vírus okozta járvány minden eddiginél jobban rávilágított, és aminek jelentősége a pandémia után sem fog csökkenni! A prevenció következtében emellett sokkal könnyebbé válik az épület tisztán tartása, csökken a padlózat takarításra fordított idő és energia, biztonságos, csúszásmentes lesz belépő zóna és nő a burkolatok élettartama. Jelentős időt és pénzt takaríthatunk meg!