MEGOLDÁSAINK

Általános tapasztalat, hogy az épületekben, legyen szó akár az otthonunkról, akár az irodáról ahol dolgozunk, a legtöbb takarítást a padlón kell elvégezni. A feltakarított szennyeződések közel 80%-a innen származik, ami szinte teljes egészében a cipőtalpakon és kerekeken kerül be az épületbe. A behordott szennyeződés nem áll meg az ajtóban – száradást követően mikroszkopikus méretű por formájában az épület teljes belső területén szétterjed és lerakódik.
Jogos tehát a kérdés: milyen módon lehet csökkenteni a belső terekbe kerülő kosz mennyiségét?

A jelenben elérhető legjobb válasz igen egyszerű: megfelelő szennyfogó rendszerekkel.

Olyan eszközök alkalmazása, melyek a bejáratokban igyekeznek megfogni a szennyeződéseket, egyáltalán nem újdonság: már az ókorban, a simára csiszolt mozaikokkal kirakott villák világában is alkalmaztak a bejáratok előtt egy-egy durvább felszínű követ, mely lábtörlő kőként funkcionált. A legdíszesebb házakban még logózott szennyfogót is használtak – eltérő színű kövekből kirakott felirattal köszöntötték vendégeiket. A köveket később növényi anyagok váltották fel, napjainkban pedig rengeteg féle különböző anyag közül válogathat az, aki szennyfogót szeretne a bejáratába telepíteni.

Az otthon tisztaságára általában mindenki vigyáz, így itt valóban elegendők a lábtörlők, melyek, ahogy nevük is mutatja, akkor képesek a szennyeződések letisztitására, ha a lábunkat aktivan megtöröljük bennük.
Nehezebb eset, ha nem a lakásunk, hanem bármilyen nagyobb forgalmú épület tisztaságát szeretnénk jobban megőrizni. A közületekbe érkezők nem szoktak a bejáratokban megállni lábat törölni, így ide professzionálisabb szennyfogó rendszerre van
szükség, ami képes arra is, hogy észrevétlenül, az áthaladás rövid ideje alatt, menet közben tisztitsa meg a talpakat.
A Cleartex Kft. több, mint 25 éve foglalkozik szennyfogó rendszerekkel, ezalatt az idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk a témában, szakmai adatokat elemeztünk és saját felméréseket végeztünk. Ezek alapján kijelenthető, hogy egy jól felépített szennyfogó rendszer, az épületbe áramló szennyeződések több, mint 90%-át képes a bejáratokban megfogni. Ez hatalmas szám, érdemes tehát a szennyfogókkal foglalkoznia annak, aki
forgalmasabb épületeket tervez, épít, üzemeltet, vagy használ.

Mitől fog jól működni egy szennyfogó rendszer, hogyan segít a kialakításban a Cleartex?

Bejáratok szakszerű felmérése

A valóban hatékony szennyfogó zóna kialakítása a tervezésnél kezdődik. Legyen szó új épületről, vagy meglévő átalakításáról, minden esetben szükséges megtervezni az adott épületben legjobban alkalmazható szennyfogó rendszereket. Ennek első lépése a bejáratok felmérése.

A felmérés főbb kérdései:

 • hány bejárat van?
 • milyenek a bejáratok adottságai?
 • hány fős napi forgalom várható az egyes bejáratokban?
 • honnan érkezik a fő forgalom?
 • milyen típusú forgalom lesz?
 • hol helyezkedik el az épület?
 • milyen fajta szennyeződésekre számíthatunk a bejáratokban?
 • milyen az épület alaprajza?
 • mekkora az épület alapterülete?

Ez a már meglévő épületeknél kiegészül az alábbiakkal:

 • milyen mennyiségű és minőségű szennyfogó szőnyegekkel rendelkeznek jelenleg?
 • aktuálisan milyen mértékben fordítanak figyelmet a prevencióra?
 • milyen a takarító személyzet alkalmazott eszközei, gépesítése, takarítási terve?
 • mik a takarítás alkalmazott technológiái?

mik a fertőtlenítés alkalmazható technológiái?

A felmérés főbb részeit elvégezzük az épületen belüli átszennyeződési pontokon is, pl. átjáró üzemterületre, garázs feljáró, raktárak, teraszok stb.

Ezen adatok birtokában szaktanácsadóink már ki tudnak alakítani egy pontos képet az épületről és olyan megoldás javaslatokkal tudnak szolgálni, melyek a leghatékonyabban szolgálják a prevenciót, azaz a szennyeződések bejáratban történő minél alaposabb letisztítását. Ezzel pedig megtesszük az első lépéseket a higiénikus belső környezet eléréséért és megtartásáért, aminek fontosságára a COVID19 vírus okozta járvány minden eddiginél jobban rávilágított, és aminek jelentősége a pandémia után sem fog csökkenni!
A prevenció következtében emellett sokkal könnyebbé válik az épület tisztán tartása, csökken a padlózat takarítására fordított idő és energia. Biztonságos, csúszásmentes lesz a belépő zóna és nő a burkolatok élettartama. Jelentős időt és pénzt takaríthatunk meg!

Szakszerű tanácsadás, a szennyfogók zónaszemléletnek megfelelő kialakítása

A felmért adatok felhasználásával, a következő alapvető fontosságú szempontokat kell a szaktanácsadás során figyelembe venni.

Megfelelő méretű szennyfogó szőnyegek alkalmazása

Bármilyen épületről legyen szó, minden esetben a bejáratok számítanak a legforgalmasabb területnek. Éppen ezért az épületekbe beáramló szennyeződések hatékony letisztításához elengedhetetlen a megfelelő méretű szennyfogó szőnyegek használata. Az, hogy hol mi számít megfelelő méretnek, függ az épület forgalmától, a lehetséges szennyező hatásoktól és a bejárat felépítésétől.
Azt azonban egyszerű belátni, hogy ha a lábtörlő mérete olyan kicsi, hogy a belépők kikerülik, vagy csak egy-egy lépést tesznek meg rajta, a szennyfogó funkció nem lesz hatékony. Ehhez minimum 6 – 8 lépés szükséges, 2,5 – 3 méter hosszan. Elegendően nagy szennyfogó zónával jelentősen növelhető a belső terek tisztasága.

Helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre, ezzel is védelmet adva az épületet használóknak.

Professzionális anyagok használata

Mivel a professzionális szennyfogó rendszerek a belépők talpát járás közben, észrevétlenül tisztítják meg, a megfelelő méret mellett fontos a speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagok használata is.

Bármilyen burkolat esetében szokás megkülönböztetni lakossági és közületi felhasználású változatokat – nincs ez másként a szennyfogó szőnyegek esetében sem. Ezen a területen is ugyan olyan fontos
a közületi célra kifejlesztett ellenállóbb strapabíró alapanyagok használata a hatékonyság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Ezek a szőnyegek nem csupán jobban begyűjtik a szennyeződéseket és felszívják a nedvességet, hanem képesek megtartani ezt a funkciójukat a napi több ezredik belépőnél is, hosszú évek során.

Zónaszemléletnek megfelelő kialakítás

A kellően nagy méret és az átgondolt anyaghasználat mellett a bejáratok szennyfogónak kialakításánál érdemes még egy szempontot figyelembe venni. Ez pedig a zónaszemlélet alkalmazása. A zónaszemlélet szerint egy épületbe kívülről befelé haladva a szennyfogók különböző funkciókat látnak el.

Először a kintről érkező nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket, illetve a téli és esős időszakban a latyakot és sarat távolítják el.

A kavicsok, a rágógumi, a talpakba keményedett sár leginkább kefés szerkezetű, vagy erős kaparó hatású, durva felületű lábtörlőkkel tisztítható meg, amik jelentős szennytároló kapacitással rendelkeznek.

Optimális esetben a szennyeződések letisztítása már az épület előtt elkezdődik, ez a feladat tehát a kültéri szennyfogóké. Ezek a lábtörlők ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ennek megfelelően időjárásállók, elsősorban a szennyeződéseket kimozdító kaparó funkcióval rendelkeznek, nedvszívóval még nem.

Használható anyagok: kefe, vagy gumi járófelületű Alutrend® alumíniumsínes szennyfogók, műanyagból készült moduláris, vagy kuszáltszálas lábtörlők.

Második feladat a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése.

 • A por, a homok begyűjtése szintén nagy tároló kapacitást és optimális, sűrű szerkezetű lábtörlőt igényel, ami a nedvességet további kapilláris szálakkal szívja fel. Egy ideális bejáratnál ez a feladat a szélfogóban, vagy a forgóajtóban valósul meg, ide tehát vegyes szálösszetételű szennyfogók telepítése javasolt, melyek kaparó és nedvszívó hatással egyaránt bírnak.

Használható anyagok: kefe, gumi, vagy textil járófelülettel vegyesen szerelt alumíniumsínes szennyfogók, textilbetétes műanyag, vagy vegyes szálösszetételű textil lábtörlők.

 • A szennyfogó rendszerek végén a feladat a nedvesség maradéktalan eltüntetése, vagyis a talpak szárazzá tétele. A zónába egyértelműen a magas nedvszívó és tároló képességű lábtörlők kerülhetnek, hogy megelőzhetők legyenek az elcsúszásból eredő balesetek. Ezek a szennyfogók az épület védett, belső tereiben találhatók, ideális esetben zárják a rendszert.
  A nedvszívás mellett főszerepet kap a dekorációs elv, amit a számos textil felület és az egyedileg nyomtatott / logózott lábtörlő szőnyeg nyújthat.

Használható anyagok: nedvszívó és logózott textil járófelületű alumíniumsínes szennyfogók beépítve, vagy ugyan ezek a textilek leterítve.

 

Szennyfogó szőnyeg - tervezés, gyártás, kivitelezés