Tisztaságvédelemről gyerekes felnőtteknek, -tisztán és érthetően – 3. rész


3. rész

Manapság túl tisztán élünk

Egészségünk megőrzése szempontjából természetesen az alap higiéniai feltételek betartása elengedhetetlen. Fontos, hogy étkezés előtt, a toalett használata után, valamint egyes fertőző betegségek tovább terjedésének megakadályozása érdekében alaposan mossunk kezet.

Más körülmények között a kézmosás nem égető fontosságú. Tehát, ha gyermekünk az udvaron játszik, nem kell egyből a fürdőszobába futni és megmosni a kezeit.

Egyszerűen meg kell találnunk az egyensúlyt és az arany középutat azon szituációk között, amikor a fertőzés megelőzése érdekében fontos a tisztaság megőrzése, illetve amikor épp azzal tudjuk támogatni immunrendszerünket, ha hagyjuk, hogy a szervezetünkbe került mikroorganizmusok védjenek meg bennünket!

A tisztaság megőrzése fontos, viszont ne essünk túlzásba

A címben természetesen nem arra célzunk, hogy gyermekeinket hagyjuk piszkos ruhában futkározni egész nap, nem törődve az alap higiéniai feltételek betartásával. Viszont nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára sem!

Meg kell engednünk gyermekeinknek, hogy megismerkedjenek a bennünket körülvevő kissé piszkos világgal, ahonnan persze nem hiányozhatnak a különféle mikroorganizmusok sem!

Tudatosítanunk kell, hogy az emberek számára egyszerűn sosem lesz természetes vagy előnyös egy agyon fertőtlenített környezetben élni.

Fürdőszobában

A rendszeres tisztálkodás fontosságáról szerzett tudás továbbadása az egészségünkről való gondoskodás egyik alapkövének számít.

Fontos, hogy ezekre a szokásokra már gyermekünk életének első hónapjaiban is nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen így később gyorsan elsajátítja és ő maga is hatékonyan alkalmazza majd őket.

A személyes higiénia alfája és omegája természetesen a rendszeres és alapos kézmosás. A legújabb felmérések szerint azonban néhány új szokás váltja majd le a régi jól bevált tradíciókat.

Az Amerikai Dermatológus Társaság alkalmazottai (AAD) új szabályokat vezettek be arra vonatkozóan, hogyan fürdessük leghatékonyabban 6 – 11 éves gyermekeinket.
A gyerekekre vonatkozó higiéniai feltételek kevésbé szigorúak az előzőekhez viszonyítva. Nem tartják fontosnak a mindennapi fürdetést, sőt egyesek szerint akár káros is lehet. Szerintük heti egy-két zuhanyzás és nagyjából tíz naponta megvalósuló hajmosás elegendőnek számít.

A zuhanyzás főként sportolás után ajánlott. Az egyetlen sport, ami kivételt képez, az úszás. Ezesetben elegendőnek bizonyul egy tiszta vízzel történő öblítés, mely eltávolítja a gyerekek bőrére tapadt klórt.

Szigorú szabály vonatkozik azonban a kézmosásra. Kezeinket átlagosan napi nyolc alkalommal ajánlott megmosni. Ez különösen evés előtt, illetve az állatokkal való érintkezés után fontos.

A személyes higiéniai feltételeket érintő kérdések napjainkban egyre aktuálisabbakká válnak. Bizonyított tény, hogy a bőrünkön megtalálható mikróbák védelmező és preventív hatással is bírnak.

Ezek az apró organizmusok, melyek egész testünket befedik, gyermekeink immunrendszerének megfelelő fejlődése szempontjából nélkülözhetetlenek.

Jelenlétük gyerekkorban sokkal fontosabb, mint felnőttek esetén. Az agresszív szappanok és samponok használata azonban ezeket a parányi szervezeteket teljesen kiirtja.

Ezen védőréteg és a hidrolipid réteg károsítása esetén gyermekeink sokkal könnyebben válnak az atópiás dermatitisz és más infekciók áldozatává.

ClearRentSzennyfogó szőnyeg

felnöttekgyerekektisztaságTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?