Zónaszemlélet

Zónaszemléletnek megfelelő kialakítás

A kellően nagy méret és az átgondolt anyaghasználat mellett a bejáratok szennyfogónak kialakításánál érdemes még egy szempontot figyelembe venni. Ez pedig a zónaszemlélet alkalmazása. A zónaszemlélet szerint egy épületbe kívülről befelé haladva a szennyfogók különböző funkciókat látnak el.

  • Először a kintről érkező nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket, illetve a téli és esős időszakban a latyakot és sarat távolítják el. A kavicsok, a rágógumi, a talpakba keményedett sár leginkább kefés szerkezetű, vagy erős kaparó hatású, durva felületű lábtörlőkkel tisztítható meg, amik jelentős szennytároló kapacitással rendelkeznek. Optimális esetben a szennyeződések letisztítása már az épület előtt elkezdődik, ez a feladat tehát a kültéri szennyfogóké. Ezek a lábtörlők ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ennek megfelelően időjárásállók, elsősorban a szennyeződéseket kimozdító kaparó funkcióval rendelkeznek, nedvszívóval még nem.

Használható anyagok: kefe, vagy gumi járófelületű Alutrend® alumíniumsínes szennyfogók, műanyagból készült moduláris, vagy kuszáltszálas lábtörlők.

  • Második feladat a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése. A por, a homok begyűjtése szintén nagy tároló kapacitást és optimális, sűrű szerkezetű lábtörlőt igényel, ami a nedvességet további kapilláris szálakkal szívja fel. Egy ideális bejáratnál ez a feladat a szélfogóban, vagy a forgóajtóban valósul meg, ide tehát vegyes szálösszetételű szennyfogók telepítése javasolt, melyek kaparó és nedvszívó hatással egyaránt bírnak.

Használható anyagok: kefe, gumi, vagy textil járófelülettel vegyesen szerelt alumíniumsínes szennyfogók, textilbetétes műanyag, vagy vegyes szálösszetételű textil lábtörlők.

  • A szennyfogó rendszerek végén a feladat a nedvesség maradéktalan eltüntetése, vagyis a talpak szárazzá tétele. A zónába egyértelműen a magas nedvszívó és tároló képességű lábtörlők kerülhetnek, hogy megelőzhetők legyenek az elcsúszásból eredő balesetek. Ezek a szennyfogók az épület védett, belső tereiben találhatók, ideális esetben zárják a rendszert. A nedvszívás mellett főszerepet kap a dekorációs elv, amit a számos textil felület és az egyedileg nyomtatott / logózott lábtörlő szőnyeg nyújthat.

Használható anyagok: nedvszívó és logózott textil járófelületű alumíniumsínes szennyfogók beépítve, vagy ugyan ezek a textilek leterítve.

 

Ideális bejárat és rendszer elkülönülő zónákkal

Nagyobb kültéri felülettel kialakított rendszer

Beltéren kialakítható teljes rendszer

Nézze meg, hogy a Nemzeti Táncszínháznál a zóna szemlélet, hogy valósult meg!