Takarítás

Az épületek rendszeres nagytakarítása és  fertőtlenítése minden időszakban nagy jelentőséggel bír.

Megelőzés hiányában azonban a legalaposabb takarítás eredménye is gyorsan elmúlik, különösen a padló esetében. Az emberre jellemző helyváltoztatási mozgási folyamatok ugyanis a talaj érintése által jönnek létre, ezért hatékony védekezés nélkül a burkolatokra kerülő szilárd vagy folyékony szennyeződések kivétel nélkül könnyen és gyorsan szétterjednek.
Ezért, bármely járófelszín (a cipőtalpaktól a gépjármű gumiabroncsokig) egyúttal aktív szennyeződés-transzfer felületnek is tekintendő. Minden egyes lépésnél vagy a gépjárművek kerekeinek tovább gördülése során, ezek a járófelületek felveszik a környező burkolatok szennyeződéseit, és azokat hosszasan magukban tartva, amerre haladunk mindenütt szétterjesztve beszennyezik a környezetet.

A jelenlegi padlószinti takarítási módszereink a szennyeződések bejutását és szétterjedését, csak részlegesen, felszínesen vagy egyáltalán ne előzik meg. A lábtörlők, szennyfogó szőnyegek és egyéb kefés tisztítási megoldások bár a beszennyeződés megelőzésében nyújtanak segítséget, a káros mikroorganizmusok és vírusok eltávolításában mégsem elég hatékonyak, ami pedig egy járvány időszakában létfontosságú.
Egyes félautomata vizes-forgókefés tisztítóberendezések már hatékonyabbak a védekezésben, de itt is számos alkalmazási korlát adódik, ami gátat szab a széles körű elterjedésüknek.

Ha a burkolaton szétterjedő beszennyeződés exponenciálisan növekszik, ellene vagy folyamatos – a beszennyeződés ütemét követő – takarítással tudunk védekezni (pl. mint a bevásárló központokban) vagy, mint a legtöbb esetben, két takarítás között eltűrjük a fokozatosan bekoszolódó környezetet. Az utólagos – vagyis a beszennyeződést követő – takarítási eljárások általában a teljes felületre kiterjednek, ennek során a lehetséges száraz és nedves takarítási módszerek kombinációjával – a felületek folyamatosan ismétlődő káros irritációja mellett – újra és újra visszaállítjuk a felszín eredeti tiszta állapotát.

Megfelelő preventív tisztítás technológia nélkül, a beszennyeződések gyors ütemű, exponenciális szétterjedése miatt, nem tudjuk tartósan megőrizni a felszíneink tisztaságát, ezért költséges és vég nélkül ismétlődő takarítási megoldások alkalmazására kényszerülünk.