Tisztaságvédelemről gyerekes felnőtteknek, -tisztán és érthetően – 4.rész


4. rész

A tisztaság, mint megszállottság

A tisztaságmánia akár egy komoly pszichikai rendellenességre, pontosabban obszesszív- kompulzív zavarra is utalhat. Jellemző tünetei közé tartozik a fertőzésektől való félelem, az álladó takarítási kényszer, valamint a folytonos kézmosás

 

A szappanos víz gyakori érintkezése a bőrrel azonban károsíthatja a felszíni réteget, ezáltal ezeknél a pácienseknél a különféle bőrfertőzések, allergiák vagy apró hegek kialakulása elég gyakori jelenségnek számít.

Paradox módon végül ezek a bőrelváltozások jelentős mértékben megkönnyítik a különféle infekciók szervezetbe jutását.

Az obszesszív-kompulzív zavar tünetei gyermekek esetén teljesen megegyeznek a felnőttekével. Ez a kényszerbetegség viszont csupán olyan gyerekeknél fordulhat elő, akik esetében legalább az egyik szülő tisztaságmániás vagy ő maga is neurózissal küzd. Ritkábban egyes traumák utáni reakcióként is megjelenhet.

Hogyan támogathatjuk gyermekünk immunrendszerét?

  • Engedjük meg, hogy a szabadban játsszon.
  • Ne vigyük túlzásba a fertőtlenítést.
  • Gyermekünk étlapja tartalmazzon sok zöldséget és gyümölcsöt – rostban gazdag élelmiszereket, vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Ha gyermekünk elutasítja ezen ételek fogyasztását, próbáljuk attraktívabb módon elkészíteni őket (smoothie, répatorta, egy közös szórakoztató gyümölcs- vagy zöldség szeletelés stb.)
  • A magas élőkultúratartalom miatt fontos, hogy gyermekünk étlapja különféle savanyított tejtermékeket is tartalmazzon.
  • Támogassuk gyermekünket abban, hogy rendszeresen sportoljon vagy mozogjon kinn a szabadban.
  • Töltsünk több időt napsütötte helyeken, hiszen a nap sugarainak köszönhetően termelődik testünkben a D-vitamin, melynek immunrendszerünkre gyakorolt jótékony hatása számos kutatás által bizonyított.
  • Biztosítsuk be gyermekünk számára az elegendő és rendszeres alvást (a csecsemőknek például napi 13 órát kellene aludniuk, míg az óvodásoknak a napi 10 óra pihenés ajánlott).
  • A beteg gyermekünknél ne szakítsuk félbe a gyógyszeres kezelést és ne engedjük más gyerekek közé, amíg teljesen meg nem gyógyult és fel nem erősödött.
  • Fontos, hogy azokat a gyerekeket, akik évi 6-8 alkalomnál gyakrabban betegek, kivizsgálja egy immunológus szakorvos. A szakember pár egyszerű vizsgálat segítségével képes alátámasztani vagy kizárni a komolyabb immunelégtelenségek jelenlétét. Szükség esetén, a vizsgálatok eredményei alapján további individuális kezelést javasol.

Források:

https://www.thestar.com/life/2016/10/20/children-need-microbes-not-antibiotics-to-develop-immunity-scientists-say.html
https://www.healthnutnews.com/scientists-children-need-microbes-not-antibiotics-to-develop-immunity/
https://www.noviny.sk/zahranicie/198216-umyvate-vase-deti-denne-skodite-im
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2032353-kazdodenni-myti-deti-je-k-nicemu-radi-americka-akademie-dermatologie
https://antibiotikumnelkul.hu/egy-kis-piszok-sosem-art/

A cikket írta:

Arató Péter
marketing vezető

ÉletmódTisztaságvédelmi Program

gyermekimmunrendszertisztaságTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?