Irodaházak bejáratainak tervezési hibái – esettanulmány 4. rész


4. rész

Az alábbiakban bemutatok egy példát: mi az általánosan betervezett szennyfogó egy irodaház bejáratába, mi az általános tervezői elképzelés, az miért nem teljesen jó és hogyan lehet azt átalakítani úgy, hogy a szennyfogó zóna hatékony legyen.

Ez a kiinduló helyzet:

A bejáratba betervezésre került egy kültéri és egy beltéri alumíniumsínes szennyfogó, kőburkolattal kombinálva. Ha alaposabban szemügyre vesszük a tervet láthatjuk, hogy megvan a kültéri és a beltéri zóna, valamint a betervezett anyag is megfelelő, hiszen az alumíniumsínes szennyfogó nagy szennytároló kapacitása és a járófelületek kombinálhatósága miatt az egyik legjobb megoldás. Akkor mi lehet a probléma? A méret. Ha megvalósul a terv, akkor az ajtó és a recepciós pult előtt 100%, hogy a használatba vételt követően rövid időn belül megjelenik egy – egy bérlábtörlő. Ami egy rossz megoldás: nem hatékony, csúnya, a beépített szennyfogó és a lábtörlő közt a kő csapadékos időben vizes lesz, tehát balesetveszélyes is.

Az alábbi három terven egy – egy javaslatot mutatok arra, hogyan lehet áttervezni a bejáratot úgy, hogy ne kelljen kiegészítő lábtörlőket alkalmaznia az üzemeltetőnek, ne okozzon gondot a csúszásveszély és a felgyűrődött lábtörlő és az egész lobby esztétikus látványt nyújtson.

Megoldás 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Itt az alumíniumsínes szennyfogóból a kültéri marad meg csak és beltéren egységesen vegyes szálösszetételű textilt alkalmazunk.

Megoldás 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kültéren marad az eredeti méret, beltéren kiszélesítjük az alumíniumsínes szennyfogót, majd textillel folytatjuk a recepciós pult végéig.

Megoldás 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredetileg betervezett megoldást kiegészítjük textillel.

A cikket írta:

Pokorni Flóra
értékesítési szaktanácsadó

ClearRentSzennyfogó szőnyegTisztaságvédelmi Program

csúszásmentesítésirodaházmegoldásszennyfogóSzennyfogó szőnyegzóna

Vélemény, hozzászólás?