Irodaházak bejáratainak tervezési hibái 2. rész


2. rész

Az irodaházak bejárataiban elkövetett másik gyakori hiba, hogy a szennyfogók nem megfelelő anyagokból állnak. Bármilyen burkolat esetében szokás megkülönböztetni lakossági és közületi felhasználású változatokat – nincs ez másként a szennyfogó szőnyegek esetében sem. Ezen a területen ugyan olyan fontos a közületi célra kifejlesztett anyagok használata a hatékonyság és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

A lakossági lábtörlők egyféle anyagból állnak, melyek csak nedvszívó szálak, a szálak keresztmetszete pedig kör alakú. A sok taposástól ezek az egyszerű szálú lábtörlők hamar lelapulnak, ezáltal csökken funkcionalitásuk, illetve hamar telítődnek nedvességgel, melyet csak nehezen párologtatnak ki magukból. A professzionális szennyfogók többféle szálból épülnek fel, a nedvszívó kapilláris szálak mellett kaparó szálakat is tartalmaznak, a szálak keresztmetszete pedig négylevelű lóherére emlékeztet. Ez növeli hatékonyságukat, a szálak nem fognak lelapulni, így a begyűjtött nedvességet sokkal hamarabb kipárologtatják, nem fognak elázni. Ezek a szőnyegek nem csupán eredményesebben begyűjtik a szennyeződéseket és jobban felszívják a nedvességet, hanem képesek hosszú távon megtartani ezt a funkciójukat: több ezres napi forgalom mellett is sok éven keresztül használhatók eredményesen.

Az anyaghasználat terültén szintén érvényes az a mondás, hogy ha nincs betervezve, lábtörlő akkor is lesz – maximum nem odaillő anyagból:

Kerüljük el az igénytelen kényszermegoldásokat.

Folytatjuk …

A cikket írta:

Pokorni Flóra
értékesítési szaktanácsadó

ClearRentSzennyfogó szőnyegTisztaságvédelmi Program

irodaházirodai szennyzettségtisztaságTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?