Irodaházak bejáratainak tervezési hibái 1. rész


Nagy irodaházakban sajnos megszokott látvány, hogy a bejáratok kialakítására nem fordítanak kellő figyelmet. Pedig egy épületben a bejáratok azok, melyeken mindenki, aki az épületbe belép áthalad, így a hatékonyság és az esztétikum szempontjából sem mindegy, hogy milyen megoldásokat alkalmazunk benne.

Az egyik leggyakoribb hiba a nem megfelelő méretezés. Ha ezekben a forgalmas ajtókban olyan kicsi lábtörlőket használunk amiken a belépők éppen csak egy-egy lépést tesznek meg, könnyen belátható, hogy a lábtörlők tisztító funkciója nem lesz hatékony. Hiszen egy irodaház bejáratában senki nem áll meg lábat törölni.

Éppen ezért az épületekbe beáramló szennyeződések eredményes letisztításához elengedhetetlen a megfelelő méretű szennyfogó szőnyegek használata, melyek képesek arra, hogy járás közben, észrevétlenül tisztítsák meg a talpakat. Az, hogy hol mi számít megfelelő méretnek függ az épület forgalmától, a lehetséges szennyező hatásoktól és a bejárat felépítésétől. Általánosságban azonban megállapítható, hogy minimum 6 – 8 lépést szükséges megtenni a szennyfogó rendszeren, 3 – 3,5 méter hosszan. Ily módon jelentősen növelhető a belterek tisztasága és megóvható a beltéri burkolatok épsége.

Tervezői szempontból tehát ezen a téren mindenképpen érdemes nagyban gondolkodni, pedig sokszor hallom azt a kifogást, hogy nem szeretnék a beltéri burkolatot eltakarni szennyfogókkal. Az a rossz hírem, hogy ha nincs betervezve elég nagy méret, akkor utólagosan elhelyezett lábtörlők fogják eltakarni a szép burkolatot, ahogy az alábbi példán is látszik.

Hogy ne ez legyen a végeredmény merjenek nagyot álmodni – szennyfogóban is.

Folytatjuk…

A cikket írta:

Pokorni Flóra
értékesítési szaktanácsadó

ClearRentSzennyfogó szőnyegTisztaságvédelmi Program

irodaházirodai szennyzettségszennyfogóSzennyfogó szőnyeg

Vélemény, hozzászólás?