Visszarepültünk az időben 1995-be. Hogyan kellett volna …


Februárban egy kolléganőnk a belvárosba volt hivatalos egy megbeszélésre, ott készítette a cikkben látható fotót. A Bank Center épülete szinte mindenki előtt ismert aki üzleti okból Budapesten jár, de a várost felfedező turisták is óhatatlanul belebotlanak a Szabadság tér ikonikus épületébe.

A kép tanúsága szerint szó szerint belebotlanak, mert sajnos az épület bejáratai nincsenek felszerelve rendes szennyfogó rendszerrel. Mivel a Bank Center 1995-ben épült, így ez a hiányosság nem róható fel senkinek, hiszen ebben az időszakban Magyarországon még nem voltak elterjedtek a professzionális, beépített szennyfogó szőnyegek.

Az épület használata során azonban óhatatlanul felmerül az igény, hogy a napi több ezer betérő a lehető legkevesebb szennyeződést vigye be a belső terekbe és ezt a kérdést az üzemeltetés utólag kihelyezett lábtörlőkkel próbálja megoldani. Ezt látjuk itt is, ráadásul úgy, hogy megvan a hatékony tisztításhoz elengedhetetlen három zóna – kültér, köztes zóna, beltér. A megfelelő anyagok és méret használata azonban még hiányzik, az itt alkalmazott megoldás ebben a formában még nem elegendő, a kültéri gumi lábtörlő ráadásul kifejezetten balesetveszélyes. Kültérre minden esetben pont a balesetveszély elkerülése érdekében beépített szennyfogót szoktunk javasolni.

Viszont fontos észben tartani, hogy ha valamiért utólagos süllyeszték kialakítására nincs lehetőség, akkor is megoldható biztonságosan, hatékonyan és esztétikusan a szennyfogó rendszer kiépítése. Kültérre is létezik egyedi méretben és formában leteríthető szennyfogó szőnyeg, ahogy az a másik, általunk készített látványterven látszik.

Emellett fontos figyelmet fordítani a beltéri szennyfogó típusára és méretére. Nagy forgalmú bejáratokba elengedhetetlen a prémium minőségű anyagok használata, valamint a megfelelő méret kialakítása. Ezekkel a változtatásokkal mérhetően kevesebb szennyeződés kerülne be a belső helyiségekbe, így az üzemeltetés problémája megoldódna. Emellett sokkal esztétikusabb képet nyújtanának a bejáratok, ami nagyban javítaná az összhatást. Így pedig nem botlás, hanem a megérdemelt csodálat miatt állnának meg ez előtt az egyedi kialakítású épület előtt a Szabadság téren áthaladók.

 

 

ClearRentÉletmódSzennyfogó szőnyeg

szennyeződésszennyfogóSzennyfogó szőnyeg

Vélemény, hozzászólás?