A behordott szennyeződések ártalmai


Az októberi Well konferencia egyik érdekes beszélgetése volt, amikor szakemberek, különböző szempontok szerint értékelték a well iroda minősítés pozitívumait és szükségességét.

A környezetünkben vannak olyan elemek, amik nem láthatók. Mérnünk kell ahhoz, hogy látszódjon az egészségre gyakorolt hatásuk. Ilyen például a levegő minőség, ami kifejezetten fontos az egészségünk szempontjából.

A beltéri levegő minőségéről, illetve egy rossz levegőjű iroda veszélyeiről dr. Németh Ágnes, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika tüdőgyógyász főorvosa beszélt.
„Kötelező jellegű mérések nincsenek, amivel a levegő minőségét mérni kellene, ezért olyan információnk, hogy milyen a beltéri levegő minősége egy irodában, nincsen. A kültéri levegő minőségét azt mérik, azt mindenki láthatja is. Az utcákon kint vannak a táblák, a szén-dioxid, szén-monoxid adatai láthatók.

 

Pedig nagyon fontos lenne, ugyanis a legfertőzőbb dolog, amit be tudunk szívni, az a levegő. Nincs választás, hogy eldöntsük, hogy szívjuk vagy ne szívjuk. A kültéri levegő nagy hatással van a beltéri levegőre, tehát ha a kültérben probléma van és nem megfelelő a szűrés, ha a levegő szűrését nem kontrollálják, nem tartják karban, az sokkal nagyobb problémát okozhat a beltérben.

A napjaink 90 %-át beltérben, akár otthon, akár az irodában töltjük, nagyon fontos tehát a beltéri levegő minősége. Nagyon sok visszahatás van gyerekekre, terhes anyákra. Például amiről eddig azt hittük, hogy mint a korom, amit a tüdő kiszűr és nem megy sehová tovább a véráramba, az már megtalálható a placentában is. Tehát gyakorlatilag a terhes anyának a fejlődő magzatára is káros hatással lehet, ami azért nagyon elgondolkodtató dolog. A jövő generációját is ezzel a gyakorlattal vagy veszélyeztetjük vagy védjük, attól függően, hogy ehhez a kérdéshez hogy tudunk hozzá állni.

A felnőtteknél az allergiás megbetegedéseket okozhatják, az allergiás megbetegedések pedig az asztmát. Az asztma kialakulásával esetleg a COPD-t, ami már visszafordíthatatlan betegség. Vagy ha a kisugárzó anyagokról beszélünk, a tüdő karcinómát, ami nem kellemes betegség, vagy a tüdő fibrózist, ami nagy problémát okozhat egy daganatos megbetegedésnél. A betegségeknek széles a skálája, de elég csak azt mondani, az őszi-téli időszakban még kevesebbet tartózkodunk kint, a légkondiból vagy a fűtési rendszerekből kiáramló por, különböző gőzök-gázok, amik egyébként láthatatlanok, de az ember belélegzi. Nagyon sokan szenvednek a száraz levegőtől, el kezdenek köhögni. A nedves levegőben sok a penész gomba, allergia.

Nagyon sokan veszik azt észre, hogy gyakorlatilag októbertől május végéig egy folyamatos köhögési probléma áll fenn, ami mindenkinek rossz. Rossz a dolgozónak, rossz a munkaadónak, fáradtabbak az emberek, kevésbé tudnak figyelni, esetleg tényleg betegek lesznek, tényleg táppénzre mennek, nagy a hiányzás és tényleg nagyon sokba kerül.”

A cikket lejegyezte és megosztotta:
Huber Ilona Katalin
ügyvezető

ClearRentClearWellÉletmódTisztaságvédelmi Program

baktériumDr. Németh Ágneslevegő minőségeorvos válaszolvíruswell konferencia

Vélemény, hozzászólás?