Hogyan állítsuk meg a koszt a bejárat előtt?


Már az ókori görögök is tudták, meg kell védeniük a felszentelt helyek márvány padlózatának tisztaságát a saruk talpára rakódott szennyeződésektől.

Bár a templomok elsősorban az isteneknek szánt műemlékek voltak, mégis rücskös, érdes felületű köveket illesztettek a templomok bejárati lépcsőibe, ezzel óvva a belső terek tisztaságát és már a korabeli csúszásmentesítést is megvalósították vele.

Azóta már kimutatható, a szennyeződések 80%-át a cipőtalpakon visszük be az épületbe. Ha jobban belegondolunk, nagy különbség van abban, ahogy belépünk az otthoni ajtón és mondjuk egy irodaház ajtaján.

Miből adódik ez a különbség?

Az otthonunkban igyekszünk vigyázni a tisztaságra, ezért az otthoni lábtörlők esetén megállunk a bejáratnál és megtöröljük a lábunkat. Ezzel szemben mindenhol máshol csak áthaladunk a bejáraton.

Ha visszagondolunk egy átlagos méretű lábtörlőre, arra jó esetben rálépünk egyszer-egyszer mindkét lábunkkal. Nincs olyan varázsszőnyeg, ami egy rálépéssel képes letisztítani a szennyeződéseket, bármilyen jó minőségű anyagból készüljön is.

A járásirányt tekintve, lábanként legalább 3-3 lépésszámmal számolva és optimális lábtörlőkből kialakított szennyfogó rendszerrel tudunk csak hatékonyan védekezni a burkolatok elkoszolódásával szemben. Összetételüket tekintve a kültéri szennyfogók alapanyagai lehetnek textilből, műanyagból és gumiból valamint alumíniumból.

Textil alapanyagúak a legismertebb, szőnyeg típusú lábtörlők. Különböző vastagságú, szálösszetételűek lehetnek. Kültéri és beltéri kialakításokhoz is vannak elérhető, egyaránt alkalmas típusok. Alapburkolatként padozatra telepítve és úsztatva is használhatóak. A műanyag vagy gumi szennyfogók tekercses vagy modulokból összeállítható rendszerek főleg kültéri használatra, bár a moduláris típusok keverhetők beltéri textil járófelülettel rendelkező modulokkal, elősegítve a nedvszívó, csúszásmentes használatot.

A leghatékonyabb kültéri megoldás az alumíniumsínes szennyfogók alkalmazása. Bármilyen tisztító funkciót el tudnak látni, elegáns, strapabíró kivitelben. Különféle, akár egymással is kombinálható tisztító felületekkel szerelhetők az alusínek, kis, közepes és nagy forgalomra tervezett, különböző profil méretekben. Minden esetben egyedi méretre szabva, gyakorlatilag bármilyen formában, süllyesztékbe telepíthetők.

Megjegyeztük? A szennyeződések 80%-át a cipőtalpakon visszük be az épületbe.

Egy jól felépített szennyfogó rendszer a talpakon lévő szennyeződések több, mint 90%-át képes letisztítani. Ezek nagyon jelentős számok, tehát mindenképpen elmondható, hogy érdemes a szennyfogó rendszerekkel komolyan foglalkozni és ezeket a rendszereket az ún. zónaszemlélet jegyében megtervezni és kialakítani, mert a tisztaság a bejáratnál – sőt, már a bejárat előtt kezdődik.

A cikk írója:

Drávucz Zsolt
Tisztaságvédelmi szakértő

ClearRentSzennyfogó szőnyegTisztaságvédelmi Program

ClearRentPrevencióTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?