Tisztaságvédelemről gyerekes felnőtteknek -tisztán és érthetően – 1. rész


Egy kis piszok sosem árt

Megengedjük gyermekünknek, hogy szabadon játsszon a természetben, megtapogasson pár növényt vagy állatot, esetleg összepiszkolja kezeit és arcát, ez a kis csíny sok szülőben rendkívüli aggodalmat és félelemérzetet kelt.

Pedig a természet nem koszos. A gyermeki immunrendszer számára épphogy a természetben töltött idő biztosítja be a lehető legjobb edzést.

A szabadban nagyon sok új, addig ismeretlen baktériumfajjal találkozhatnak. Ezáltal szervezetüknek lehetősége nyílik a megfelelő védelmi reakciók kialakítására.

A természetben töltött időn kívül természetesen a szoptatási szokások is nagymértékben meghatározzák gyermekünk bélflórájának összetételét.

Ez kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer megfelelő fejlődésében. Pontosabban az egyes fertőzésekkel szemben produkált védekező reakciók hatékonyságában.

A természetben számtalan mikroorganizmus található. Némelyik ezek közül ártalmas, sok viszont jótékony hatással bír. Természetesen egyik szülő sem szeretné, hogy gyermeke a földön talált ételt kóstolgassa, vagy a parkban talált szemetet fogdossa.

Rendkívül veszélyes lehet a macskaürülék is, mely gyakran tartalmazza a Toxoplasma gondii nevű parazitát. Aggodalomból és elővigyázatosságból azonban sosem elég.

Főleg akkor nem, ha egy egyévesnél fiatalabb gyermekről van szó, aki a világot nem csak aprócska kezeivel próbálja felfedezni, hanem mindent meg is szeretne kóstolni.

A természetben megtalálható piszok gyermekünk egészsége szempontjából egyáltalán nem ártalmas, sőt mi több, immunerősítő hatással bír. Ebbe a csoportba tartozik például a fűben való hempergés, egy kis játék a szabadban, kisebb gödrökbe való ugrálás, sársütemények készítése, gátak építése a patakban, egy kis játék az erdőben, érintkezés a háziállatokkal.

Gyermekorvosaink minden fiatal szülő figyelmét igyekeznek felhívni arra a tényre, melyet már tudósaink számos kutatással alátámasztottak.

Ennek lényege pedig csupán annyi, hogy míg a rengeteg tisztítószer használata és a gyakori sterilizáció sokszor nagy károkat okozhat, a szabadban folytatott tevékenységek rendkívül jótékony hatással vannak gyermekeink egészségére.

folytatjuk…

Forrás:

https://www.thestar.com/life/2016/10/20/children-need-microbes-not-antibiotics-to-develop-immunity-scientists-say.html

https://www.healthnutnews.com/scientists-children-need-microbes-not-antibiotics-to-develop-immunity/

https://www.noviny.sk/zahranicie/198216-umyvate-vase-deti-denne-skodite-im

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2032353-kazdodenni-myti-deti-je-k-nicemu-radi-americka-akademie-dermatologie

 

ClearRentÉletmódTisztaságvédelmi Program

baktériumfelnöttekgyerekekTisztaságvédelem

Vélemény, hozzászólás?