A levegő tisztasága alapvetően befolyásolja a földi élet minőségét.


A levegő tisztasága alapvetően befolyásolja a földi élet minőségét. A légszennyezőanyagok közvetlenül veszélyeztetik az élővilág egészséges működését, károsítják a vegetációt és környezetünket.

A légszennyezés káros hatásainak mérése, azok kedvezőtlen hatásainak kivédése,megfékezése szempontjából fontos, hogy a levegőszennyezést konkrét gazdasági ágakhoz, ágazatokhoz kapcsoljuk, és ezáltal más gazdasági, társadalmi és környezeti mutatókkal összehasonlítható adatokkal rendelkezzünk.

Az üvegházhatású gázok éghajlatváltozást előidéző kibocsátásának mennyiségi korlátozása nemzetközi összefogást igényel.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) 13. számú célja a sürgős lépések megtétele a klímaváltozás és hatásainak leküzdésére, amihez fontos az üvegházhatású gázok kibocsátásának számszerűsítése.
A 2015. évi párizsi klímamegállapodáson az aláíró államok globális célkitűzésként fogalmazták meg, hogy a Földön a középhőmérséklet-emelkedés ne haladja meg 2 ºC-nál jobban az iparosodás előtti időszak (1750) értékét, de törekedni fognak arra, hogy a 1,5 ºC-ot se érje el.

Az EU távlati terveiben 2020-ra 20, 2030-ra 40%-os mérséklés szerepel az 1990-es kibocsátási szinthez képest, 2050-re pedig az unió klímasemlegessé kíván válni, ami azt jelenti, hogy csak annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit meg tud kötni, vagy ellensúlyozni képes (pl. erdőtelepítéssel).

A savasodást okozó anyagok elsősorban a vízkészleteket, az erdőket és a talajt károsítják.
Az ózonelőnyagok (prekurzorok) olyan anyagok, amelyek hozzájárulnak a talaj közeli ózon kialakulásához.
A troposzférikus8 ózon a szmog egyik összetevője, rendkívül reaktív gáz, káros az egészségre, az ökoszisztémára és a mezőgazdasági terményekre.

A 10 mikrométernél kisebb átmérőjű szilárd anyagok (PM10) belélegzése számos szív- és légzőszervi betegség kialakulásában játszik szerepet.

A levegőszennyezésen és a légszennyezettségen kívül a fejezet a termékek végső felhasználása során keletkezett szén-dioxid bemutatására szolgáló karbonlábnyom adatait is tartalmazza.

Forrás: KSH

ClearRentÉletmódTisztaságvédelmi Program

ClearRentéletminőséglégszennyezettséglevegő tisztaságaszálló por

Vélemény, hozzászólás?