Tisztaságvédelemről gyerekes felnőtteknek, -tisztán és érthetően – 2.rész


Gyermekeinknek mikróbákra van szükségük

Egy Marie – Claire Arrieta néven ismert híres mikrobiológus rendkívül provokatív címet adott nemrég megjelent könyvének: Engedje őket piszkot enni– mentsük meg gyermekeinket egy túlzottan fertőtlenített világtól (Let Them Eat Dirt – Saving Your child from an Oversanitized World).
Ebben a könyvben részletezi a modern tudomány álláspontját: a tisztaságmánia, az agresszív fertőtlenítőszerek és az antibakteriális szappanok használata, a túl nagy vagy túl gyakran alkalmazott antibiotikum adagok negatív hatással vannak a kisgyermekek immunrendszerének fejlődésére.

Arrieta, a Calgary Egyetem professzornője, egy szintén rendkívül elismert mikrobiológus, Brett Finlay társaságában gyakran vitatja azt a témát, miszerint a mai szülők kisgyermekeiket sokkal tisztább és sterilebb környezetben nevelik, mint elődeik.

„Születésünkkor immunrendszerünk még teljesen fejletlen. Testünkben egyetlen mikroorganizmus sem található. Attól a pillanattól kezdve, mikor testünk először kapcsolatba kerül bizonyos mikróbákkal, immunrendszerünk gyors fejlődésnek indul.
Ezen apró organizmusok jelenléte nélkül szervezetünk nem lenne képes arra, hogy fertőzésveszély esetén védelmet nyújtson számunkra. Nem csupán a mikroorganizmusok jelenléte, de az általuk produkált anyagok mennyisége és tulajdonsága is fontos.

Ezek a mikroorganizmusok olyan molekulákat és anyagokat termelnek, melyek egyenesen a bél nyálkahártyájának sejttípusaira hatnak. Továbbá, hatnak az immunrendszer sejtjeire is, melyek a bélnyálkahártya másik oldalán helyezkednek el.
A különféle mikroorganizmusok által produkált anyagok immunsejtekkel való érintkezése során immunrendszerünk rögtön reagál. Szervezetünk számára ez lényegében egy edzéstípus. Segítségével a fertőzésveszély esetén testünk képes gyorsan és hatékonyan reagálni.

Később ezek a már megedzett immunsejtek testünk más sejttípusaihoz is eljutnak és átadják tudásukat. Ennek a folyamatnak hála már az újabb sejtek is képesek lesznek felismerni az esetleges fertőzésveszélyt, illetve gyors és hatékony közbelépésre is alkalmassá válnak szükség esetén”.

A megkérdezett professzornő szerint rendkívül fontos, hogy immunrendszerünk már kisgyermekkorban kapcsolatba kerüljön egyes patogén mikroorganizmusokkal.
Szerinte védekezőrendszerünk csakis így fejlődhet ki és működhet később megfelelő módon. Sok esetben csak így kerülhetjük el az egyes baktériumok és vírusok által előidézett fertőzéseket.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e egy konkrét, szülőknek szóló jó tanács, mely segítségével csökkenthetjük az allergiás megbetegedések, az asztma és más betegségek kialakulását, valamint erősíthetjük immunrendszerünket is, Marie-Claire Arrieta így válaszolt:

„Felmérések és statisztikák bizonyítják, hogy azoknál a gyerekeknél, akik farmon nevelkedtek, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki asztma.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindannyiunknak farmra kellene költöznie, viszont segíthet számunkra megérteni azt a tényt, miszerint egy kevésbé tiszta helyen élni egészségünk szempontjából sokkal előnyösebb”.

A ClearRent Tisztaságvédelmi Program segítségével minimalizálni lehet a zárt terekbe behordott por mennyiségét.

Folytatjuk …

A cikket írta:

Arató Péter
marketingvezető

 

ClearRentÉletmódTisztaságvédelmi Program

immunrendszermikróbatisztaság

Vélemény, hozzászólás?