Egy kiállítás margójára


Tapasztalatok, érzések és vélemények az első Well Building Konferenciáról és Kiállításról


Nagy érdeklődéssel vártam a Magyarországon első alkalommal megrendezésre kerülő Well Building Konferenciát és Kiállítást.

Az elmúlt években már részt vettünk egy-két olyan irodaház projektben, melyet a LEED vagy BREEAM minősítés szerint építettek. Ezekben a sztenderdekben még maga az épület felépítése történik zöld minősítésű feltételekkel.

A Well Building Standard egy újabb, mondhatni még magasabb szintű megközelítése a környezet tudatosságnak. Itt már maga az ember, az épület használója, az ő életminősége kerül a középpontba.

A Well irodának nyolc fő szempont szerint kell működnie, melyből az egyik legfontosabb az AIR, azaz a munkavállaló jó levegő minőséghez való joga. Tíz szempont és elvárás fogalmazódik meg ebben a témakörben. Ilyenek, mint az:

  • alapvető levegőminőség
  • füstmentes környezet
  • levegő szűrés
  • a légszennyeződés beszivárgásának kezelése
  • mikroba-és penész kezelés
  • megfelelő páratartalom stb.

S végre, ha még nem is eléggé hangsúlyosan, de már megjelenik a mi szakmánk is. Megfogalmazásra kerül, hogy a levegő minőségének védelme már a bejáratokban el kell, hogy kezdődjön. Végre kimondásra kerül az a sztenderd, hogy minimum három méter hosszúságban (természetesen a forgalommal együtt növekvő arányban) a bejáratokat el kell látni megfelelő minőségű szennyfogó szőnyeggel. Nem új felismerés, hogy a cipőtalpakon kerül be az utcai szennyeződés és kosz 85-90 %-a. Amit azután a levegőbe kerülve egész nap belélegzünk. Drága berendezésekkel tisztítjuk a levegőt, ahelyett, hogy be se engednénk a port az épületbe.

Well minősítést Magyarországon még csak egy irodaház kapott, egy másik, most épülő pedig pályázik a cím elnyerésére. Nehéz terep, mert az ISO szabványokhoz hasonlóan folyamatosan, műszerekkel ellenőrzik a határértékek betartását. Ha nincs minden rendben, a mellékelt képen látható ajánlásokat fogalmaznak meg. Engem a második pont ragadott meg, a magasabb szintű takarítási protokoll szükségessége. Például ennek a betartását is leegyszerűsíti és könnyebbé teszi a szennyfogók használata.

 

Cégünk Tisztaságvédelmi Programjának a keretében egy újszerű, egyszerű előminősítést vezetett be Tisztaságvédelmi Index néven. A tesztet kitöltők ebben arról győződhetnek meg, hogy az ő szennyfogó védelmi rendszerük milyen szinten segíti elő a takarítással elért tisztaság megőrzését. Mennyire használják tudatosan ezt az ősi, egyszerű módszert, a lábtörlő elhelyezését az ajtóban. S ezzel hogyan segítik elő a vegyszer használat minimalizálását, a költségek optimalizálását, a környezet védelmét, és hogy mennyire bánnak takarékosan az élő munkával.

A cikk szerzője:
Huber Ilona Katalin
ügyvezető

ClearRentRendezvényekTisztaságvédelmi Program

Huber IlonaKiállításKonferebciaWell BuildingWell minősítés

Vélemény, hozzászólás?