Bevezető a szennyfogók világába

A legfontosabb a jó döntés érdekében, hogy tisztában legyünk a belépési zónaszemlélet fogalmával. Törekszünk egy olyan összefoglalót adni, ami mindenki számára egyértelmű válasszal szolgál a kérdésre: milyen lábtörlőt válasszunk?

A válasz számunkra sem mindig a legegyszerűbb, hiszen az optimális megoldás kialakítása több szempont figyelembe vételét igényli. A szempontok pedig sok mindentől függnek, ezért érdemes mindjárt az elején átvenni egy pár alapfogalmat.

A különbség a lábtörlő és a szennyfogó rendszerek között:

A szennyfogó rendszerek tulajdonképpen zónaaktív, azaz az adott belépési zónában aktívan működő lábtörlőkből állnak, amik optimális kialakítás esetén a következő feladatokat látják el:

  1. Először a kintről érkező nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket, illetve a téli és esős időszakban a latyakot és sarat távolítják el. A kavicsok, a rágógumi, a talpakba keményedett sár leginkább kefés szerkezetű, vagyis erős kaparó hatású, durva felületű lábtörlőkkel tisztítható meg, amik rendelkeznek jelentős szennytároló kapacitással is.
  2. Második feladat a maradék, a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése. A por, a homok begyűjtése szintén nagy tároló kapacitást és optimális, sűrű szerkezetű lábtörlőt igényel, ami a nedvességet további kapilláris szálakkal szívja fel.
  3. A szennyfogó rendszerek végén a feladat a nedvesség maradéktalan eltüntetése, vagyis a talpak szárazzá tétele. A zónába egyértelműen a magas nedvszívó- és tárolóképességű lábtörlők kerülhetnek, hogy megelőzhetők legyenek az elcsúszásból eredő balesetek.

A szennyfogók csoportosítása a zónaszemlélet szerint:

  1. Kültéri szennyfogók | Azon területek lábtörlői, amik az épületen kívül esnek és az időjárás hatásainak leginkább ki vannak téve. Megkülönböztetjük a fedett és fedetlen kültér fogalmát,
    hiszen előbbi kap némi védelmet a csapadék ellen, így valahol a kültéri és köztes zóna közé esik.
  2. Köztes zóna szennyfogói | Az épületen kívül eső és a belső területeket elválasztó térbe helyezhető lábtörlők. Két fő alkalmazási területe a forgóajtók padlózata és a szélfogók járófelületei.
  3. Beltéri szennyfogók | Az épület védett, belső területeire optimalizált szennyfogók, amik ideális esetben zárják a rendszert.
Ideális bejárat és rendszer elkülönülő zónákkal Nagyobb kültéri felülettel kialakított rendszer Beltéren kialakítható teljes rendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük